Kırmızı Et ve Kümes Hayvanı
Etlerinin Çözülmesi
Kırmızı et ve kümes
hayvanı parçalarını çözdürmek için ise yeterince zaman öngörün. Böylece acele
etmez ve etin yavaş yavaş yani hijyenik bir şekilde çözülmesini sağlarsınız.
Bütün bir piliç veya
hindiyi hızla çözdürebilmek için dondurucudan çıkardıktan sonra ambalajından
çıkarmadan, soğuk su dolu bir kaba koyup buzdolabına kaldırın. Kaptaki suyu
kümes hayvanı tamamen çözülene kadar 15-20 dakikada bir yenileyin.
Damlama ve Sızmayı Önleme
Etleri buzdolabında
çözdürürken mutlaka büyük bir kabın içine koyun. Böylece çözülürken etin
bıraktığı suların, başka yiyeceklerin üzerine damlamasını önlersiniz.
Büyük Kümes Hayvanları Etlerinin
Çözülmesi
Bazen büyük bir kümes
hayvanı etini buzdolabında çözdürmek, boyundan dolayı imkansız olabilir. Böyle
durumlarda ambalajına birkaç delik açıp eti serin bir odada çözülmeye bırakın.
Kümes hayvanının tamamen çözülüp çözülmediğini anlayabilmek için,
parmaklarınızı içine sokup tek tek but ve kanatlarının kımıldayıp
kımıldamadığını kontrol edin.
Etleri Uygun Şekilde Saklama
Alışveriş dönüşü
kırmızı et veya kümes hayvanı etini dışarıda tutmayıp, çiğ olarak hemen
buzdolabına koyun.
Buzdolabında kırmızı
et, tavuk, balık gibi sakladığınız etleri çeşitlerine göre ayırıp saklayın.
Etleri kapalı
kutularda saklarsanız başka yiyeceklerin üzerine su damlatmalarını önlersiniz.
Etlerin Parçalanması
Kırmızı et ve kümes
hayvanı eti kesilecekse, “ahşap” et tahtası değil; “mermer tezgâh” ya da plastik türevlerinden yapılmış kesme
bloklar kullanın.
Kırmızı ve beyaz
etler için ayrı ayrı kesme blokları kullanın.
Temizlik ve Hijyen
Çiğ etlerle mutfakta
çalıştıktan sonra mutlaka ellerinizi ve kullandığınız malzemeleri lavabonuzu
iyice yıkayın.
Faklı et türlerini
birbirine temas ettirmeyin. Kırmızı et ve kümes hayvanları etlerini çözüldükten
sonra hemen kullanın. Bazı ürünlerin aksine, çözüldükten sonra sakın tekrar
dondurmayın. Gıda zehirlenmesi riskini artırırsınız.
Yemek pişirmeye
başlamadan önce sabunlu ve sıcak su ile ellerinizi yıkamaya özen gösteriniz.
Beslenme ve Gelişim
Sağlık için dengeli
beslenin ve spor yapın.
Güvenilir ve sürekli
alışveriş yaptığınız kasaptan seçtiğiniz eti satın alın.
Zihinsel ve
fizyolojik gelişim açısından en zengin protein kaynağı olan kırmızı eti yeterince
tüketin.
Beslenmenizde kümes
hayvanı eti ve balık tüketmeyi, süt içmeyi ve yumurta yemeyi ihmal etmeyin.
Bol meyve ve sebze
tüketin.
Yeterince su için.
Soğuk Zincir
Tüm et ürünleri,
uygun koşullar altında korunmadığı zaman, çok çabuk bozulabilir. O nedenle,
ürünlerin satıldığı yerdekisaklama koşulları ve satış noktalarına hangi
koşullarda ulaştırıldığı son derece önemlidir.
Kırmızı et ve kümes
hayvanları etlerinin sağlıklı ve hijyenik koşullarda korunmasını sağlayan uygun
ısı ve ortamlarda tutulması “soğuk zincir” olarak adlandırılıyor.
Soğuk zincirin
herhangi bir halkasındaki kırılma; ette istenmeyen organizmaların üremesine,
dolayısıyla etin içindeki yararlı maddelerin etkisini yitirmesine ve hatta
sağlığa zararlı hale dönüşmesine neden olabiliyor.
Bu yüzden
tüketicilerin de özenli olması, bir temel anahtar noktayı oluşturuyor: Etleri
satın alırken... Buzdolabında saklarken... Çözdürürken… Ve pişirirken özen
göstermek gerekiyor.
Etlerin Dondurulması ve Çözülmesi
Çabuk bozulabilen
gıdalardan olan kırmızı et ve kümes hayvanları etleri derin dondurarak
bozulmadan saklamak kadar, sağlıklı çözülmelerini de başarmalısınız. Donmuş
ürün açıkta değil, buzdolabında çözülmelidir. Dondururken uygulayacağınız
pratik yöntemler bu konuda size yardımcı olacaktır.
Kırmızı Etleri Dondurma
Pirzola, biftek,
köfte gibi etleri dondurmadan önce her dilimin aralarına yağlı kağıt
koyarsanız, birbirlerine yapışmalarını önlersiniz. Böylece her seferinde
gerekli olduğu kadar parçayı alır, gerisini dondurucuda bırakabilirsiniz.
Kümes Hayvanı Etlerini Dondurma
Kümes hayvanı etini
bütün olarak dondurmadan önce, buzluk torbasının içindeki havayı iyice
boşaltın. Bunun için yapmanız gereken, kümes hayvanı etini torbaya koyduktan
sonra torbanın ağzını 5 mm. bir açıklık bırakarak büzmek. Bu aralıktan bir
kamış sokarak mümkün olduğunca çok havayı dışarı çekin. Daha sonra torbanın
ağzını kamış olduğu halde iyice sıkıştırın ve kamışı çekip çıkarın. Torbayı çok
iyi kapatın ki, içine hiç hava girmesin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder