10 Ekim 2014 Cuma

Faydalı Bilgiler


Kırmızı Et ve Kümes Hayvanı Etlerinin Çözülmesi
Kırmızı et ve kümes hayvanı parçalarını çözdürmek için ise yeterince zaman öngörün. Böylece acele etmez ve etin yavaş yavaş yani hijyenik bir şekilde çözülmesini sağlarsınız.
Bütün bir piliç veya hindiyi hızla çözdürebilmek için dondurucudan çıkardıktan sonra ambalajından çıkarmadan, soğuk su dolu bir kaba koyup buzdolabına kaldırın. Kaptaki suyu kümes hayvanı tamamen çözülene kadar 15-20 dakikada bir yenileyin.

Damlama ve Sızmayı Önleme
Etleri buzdolabında çözdürürken mutlaka büyük bir kabın içine koyun. Böylece çözülürken etin bıraktığı suların, başka yiyeceklerin üzerine damlamasını önlersiniz.

Büyük Kümes Hayvanları Etlerinin Çözülmesi
Bazen büyük bir kümes hayvanı etini buzdolabında çözdürmek, boyundan dolayı imkansız olabilir. Böyle durumlarda ambalajına birkaç delik açıp eti serin bir odada çözülmeye bırakın. Kümes hayvanının tamamen çözülüp çözülmediğini anlayabilmek için, parmaklarınızı içine sokup tek tek but ve kanatlarının kımıldayıp kımıldamadığını kontrol edin.

Etleri Uygun Şekilde Saklama
Alışveriş dönüşü kırmızı et veya kümes hayvanı etini dışarıda tutmayıp, çiğ olarak hemen buzdolabına koyun.
Buzdolabında kırmızı et, tavuk, balık gibi sakladığınız etleri çeşitlerine göre ayırıp saklayın.
Etleri kapalı kutularda saklarsanız başka yiyeceklerin üzerine su damlatmalarını önlersiniz.

Etlerin Parçalanması
Kırmızı et ve kümes hayvanı eti kesilecekse, “ahşap” et tahtası değil; “mermer tezgâh”  ya da plastik türevlerinden yapılmış kesme bloklar kullanın.
Kırmızı ve beyaz etler için ayrı ayrı kesme blokları kullanın.

Temizlik ve Hijyen
Çiğ etlerle mutfakta çalıştıktan sonra mutlaka ellerinizi ve kullandığınız malzemeleri lavabonuzu iyice yıkayın.
Faklı et türlerini birbirine temas ettirmeyin. Kırmızı et ve kümes hayvanları etlerini çözüldükten sonra hemen kullanın. Bazı ürünlerin aksine, çözüldükten sonra sakın tekrar dondurmayın. Gıda zehirlenmesi riskini artırırsınız.
Yemek pişirmeye başlamadan önce sabunlu ve sıcak su ile ellerinizi yıkamaya özen gösteriniz.

Beslenme ve Gelişim
Sağlık için dengeli beslenin ve spor yapın.
Güvenilir ve sürekli alışveriş yaptığınız kasaptan seçtiğiniz eti satın alın.
Zihinsel ve fizyolojik gelişim açısından en zengin protein kaynağı olan kırmızı eti yeterince tüketin.
Beslenmenizde kümes hayvanı eti ve balık tüketmeyi, süt içmeyi ve yumurta yemeyi ihmal etmeyin.
Bol meyve ve sebze tüketin.
Yeterince su için.

Soğuk Zincir
Tüm et ürünleri, uygun koşullar altında korunmadığı zaman, çok çabuk bozulabilir. O nedenle, ürünlerin satıldığı yerdekisaklama koşulları ve satış noktalarına hangi koşullarda ulaştırıldığı son derece önemlidir.
Kırmızı et ve kümes hayvanları etlerinin sağlıklı ve hijyenik koşullarda korunmasını sağlayan uygun ısı ve ortamlarda tutulması “soğuk zincir” olarak adlandırılıyor.
Soğuk zincirin herhangi bir halkasındaki kırılma; ette istenmeyen organizmaların üremesine, dolayısıyla etin içindeki yararlı maddelerin etkisini yitirmesine ve hatta sağlığa zararlı hale dönüşmesine neden olabiliyor.
Bu yüzden tüketicilerin de özenli olması, bir temel anahtar noktayı oluşturuyor: Etleri satın alırken... Buzdolabında saklarken... Çözdürürken… Ve pişirirken özen göstermek gerekiyor.

Etlerin Dondurulması ve Çözülmesi
Çabuk bozulabilen gıdalardan olan kırmızı et ve kümes hayvanları etleri derin dondurarak bozulmadan saklamak kadar, sağlıklı çözülmelerini de başarmalısınız. Donmuş ürün açıkta değil, buzdolabında çözülmelidir. Dondururken uygulayacağınız pratik yöntemler bu konuda size yardımcı olacaktır.

Kırmızı Etleri Dondurma
Pirzola, biftek, köfte gibi etleri dondurmadan önce her dilimin aralarına yağlı kağıt koyarsanız, birbirlerine yapışmalarını önlersiniz. Böylece her seferinde gerekli olduğu kadar parçayı alır, gerisini dondurucuda bırakabilirsiniz.

Kümes Hayvanı Etlerini Dondurma
Kümes hayvanı etini bütün olarak dondurmadan önce, buzluk torbasının içindeki havayı iyice boşaltın. Bunun için yapmanız gereken, kümes hayvanı etini torbaya koyduktan sonra torbanın ağzını 5 mm. bir açıklık bırakarak büzmek. Bu aralıktan bir kamış sokarak mümkün olduğunca çok havayı dışarı çekin. Daha sonra torbanın ağzını kamış olduğu halde iyice sıkıştırın ve kamışı çekip çıkarın. Torbayı çok iyi kapatın ki, içine hiç hava girmesin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder