Kasap
Kasap, hayvanların: Kesimi, derilerinin yüzülmesi,
depolanması ve etlerinin satımı etkinliklerinden birini ya da bu dört görevi
birlikte yapan kişi.
Kasaplar; kırmızı ve beyaz eti (kümes hayvanları, kabuklu
deniz canlıları ve balıklardan elde edilen et) kullanım için hazır duruma
getirir, parekende veya toptan olarak satışa sunar. Kasaplık yapan kişi, ürettiği etleri Büyük
marketlerde, kasap dükkanlarında ve dükkânlarda satışa sunabilir veya kendisi
bizzat bu satışı gerçekleştirebilir.
Görevleri çiftlik hayvanlarının evcilleştirilmesine kadar
uzanan kasaplar, İngiltere'de 1272'de ilk kasap loncalarını kurdu.[3] Bugünse
kasaplık yapabilmek, birçok ülke tarafından sertifikaya dayalı, denetlenir bir
sistem içinde yapılabilmektedir. Bazı ülkelerde üç yıllık kasap çıraklığından
sonra ancak kasap olma yetkisine sahip olunabilmektedir.
Görevleri
Kasaplık geleneksel bir meslektir. Sanayileşen dünyada,
hayvanların kesimi için artık daha çok mezbahalar kullanılmaktadır,
mezbahalarda yarı otomatik makinelerle birlikte, türlü işlevlerdeki eylemler
için farklı iş bölümleri içinde yapılmaktadır. Yarma, iç organların
çıkarılması, kemiklerin doğranması, hayvanın kesim için bilinçsizleştirilmesi gibi işlemler bu işlevler içinde yer alır.
Kasaplığın yapıldığı kültürel alan da kesimi etkiler, örneğin İslam'da boğuk
hayvanların yenmesi uygun olmadığından; hayvanlar kesim esnasında bayıltılmaz.
Dondurulmuş gövdelerden sonra (anında sıyırmalar hariç),
birinci derece kasaplar gövdelerden seçim yapar, böylece kesimlerin üretim
isrâfı en az düzeye indirilir. Satılacak etlerin güvenliği ve temizlik
şartlarına uygunluğu açısından, kesimlerde gövdelerin parçalanması için kesime
uygun araçlar kullanılır. Üretici firma üretim şartlarını denetler.
İkinci derece kasaplar, etleri birincil kasapların satışı
için hazırlar. Tarihsel olarak birincil ve ikincil kasaplık aynı iş yerinde
yapılmaya başlansa da, etin uzun süre saklanabilmesi ve taşıma giderlerinin
azalmasıyla bu iki iş kolu bugün büyük ölçüde birbirinden ayrılmıştır.
Kasap Dükkânları
Kasapların genellikle meslekle bağdaşık özel dükkânları
vardır. Bunlar kasap dükkânı ifadesiyle karşılık bulur. Kasap dükkânında
çalışan kasaplar birincil kasaplardır, birincil kasapların satışa sunduğu
etleri hazırlayanlarsa ikincil kasaplardır. Bu dükkânlar, et pişirme gereçleri
gibi konularda da üreticilere ürün arz eder. Son dönemlerde, kasapların gerek
görevlerinde gerekse et sunum ortamlarında büyük değişiklikler yaşanmıştır.
Tipik kasap dükkânları genellikle küçük kentler ve az
gelişmiş bölgelerde bulunur çünkü büyük kentlerde büyük marketler hızla
yayılmaktadır. Büyük marketler ikincil kasaplardan aldıkları etleri, ambalaj
imalathanelerinde satışa hazır hale getirip; et için hazırlanmış özel
reyonlarında satmaktadır.
Metaforik (mecazlı) kullanım
Çeşitli dönemlerde ve kültürlerde, kasap terimi zalimce
davranan, diğer insanları katleden kişiler için kullanıldı. Örneğin, Birinci
Yüzyılda yaşayan Romalı acımasız bir general ve politikacı olan Pompey'e
Latince adulescentulus carnifex yani "Genç Kasap" lakabı takıldı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder