8 Ekim 2014 Çarşamba

Kasap (Et Hazırlayıcı) nedir?


Meslek Tanımı:
Lokanta, restoran vb. işletmelerin mutfaklarında kullanacağı kırmızı ve beyaz et ürünlerini saklama, hazır hale getirme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Görev Ve İşlem Basamakları:
Kasap (Et Hazırlayıcı); işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç,  gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak;

A) Kişisel hazırlık yapmak,
B) Haftalık ziyafet mönülerini takip ederek müşteri yoğunluğuna göre gerekli et stokunu hazırlamak,
C) Kırmızı ve beyaz etleri bonfile, pirzola, kanat, but, göğüs, kuşbaşı, biftek vb. şekilde parçalara ayırmak, d) Etleri gramajına göre porsiyonlara ayırarak kullanıma hazır hale getirmek
E) Etleri yağ, sinir ve kemiklerinden ayırmak, ihtiyaç duyulan oranda kıyma çekmek
F) Kırmızı ve beyaz etleri muhafaza ederek zamanında tüketilmesini sağlamak,
G) Yemeklerde kullanımına göre etleri belirli bir süre bekleterek terbiye etmek,
H) Departmanındaki tezgah, et dolapları, et kesme kütüğü, kemik kesme makinesi, kıyma makinesi, vb. kesici aletlerin temizlik ve bakımını yapmak
I) Arızalanan makine ve ekipmanların tamirini yaptırmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Kaynak: İşkur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder